Amazon Books

Monday, September 17, 2007

Golf: un elogiu pentru Paul Tomiţă

Astăzi, 17 spetembrie 2007, în Gazeta Sporturilor a apărut un articol despre golf, terenul de golf de la Pianul de Jos şi Turneul de Golf "Cupa Henkel".

Redăm mai jos acest articol:





Pian cu 9 clape

de Valentin Şchiopu

La Pianu de Jos se joacă golf la cel mai vechi club din ţară, "Paul Tomiţă" . Lăsaţi prejudecăţile la intrare! Asta ar putea scrie pe un panou în faţa clubului de golf "Paul Tomiţă", aflat la 3 kilometri de Pianu de Jos, un sat din judeţul Alba. Prejudecăţile şi cîrtiţele, duşmanul cel mai înverşunat al "green-ului". Da, golful este sportul milionarilor. Drumul de la Pianu pînă la club o dovedeşte. Asfalt tango printre pîlcuri de stejari. Parcarea, un paddock al opulenţei motorizate. Prima tuşă, o mărturie dezarmantă a unui golfer împătimit, fost adversar al sportului pe care îl practică săptămînal acum: "Şi eu ziceam aşa la început. Ce e şi cu sportul ăsta? Dar e ca la femei. Prima gaură contează. După care nu te mai poţi lăsa". Nici nu se mai spune gaură. E un termen perimat, în contradicţie cu criteriile unei lumi în care convenţiile nu pot lăsa loc de interpretări. Se spune cupă.

În schimb, nu trebuie să fii milionar în dolari ca să joci golf. O trusă completă (bag) poate costa 10 milioane de lei vechi şi poate conţine pînă la 15 crose. Sigur, nu sînt de calitatea celor pe care le foloseşte Tiger Woods. În România sînt 16 turnee anual, iar taxa de înscriere la cel care a început ieri la clubul "Paul Tomiţă", Cupa Henkel, este de 50 de RON. Un membru al aceluiaşi club a plătit numai 40 de RON, la înscriere, dar cotizează anual 18 milioane de lei vechi. Sînt prezenţi la Cupa Henkel şi campionul naţional la categoria BRUT, Viorel Coman, fost profesor de fizică, fostul tenisman Dinu Pescariu sau cîntăreţul şi actorul Lucian Viziru. Terenul are o suprafaţă de 35 de hectare şi 9 trasee. "Se fac de două ori în concurs, în total 18 găuri. Sînt 52 de jucători înscrişi. Nu e vorba numai de cei care au predilecţie pentru acest sport. Sînt pur şi simplu oameni cărora le place mişcarea. Într-o zi fac 6-7 kilometri pe jos", a spus directorul clubului, Nicolae Ursu. Şi cum altfel, la fiecare punct de plecare într-un traseu există cîte o bancă. Locuri din care pornesc megaafaceri. Amplasate la sugestia prinţului Dimitrie Sturza, fost preşedinte de onoare al clubului.

Gentlemanul Tomiţă
Pavel Tomiţă (1914-2004) a fost primul antrenor de golf din România, primind această distincţie în 1937, din partea asociaţiei profesioniştilor de la Londra. Născut în Pianu de Sus, Tomiţa a activat pînă în 1974 la Clubul Diplomatic din Bucureşti, moment în care a revenit acasă, sătul de represaliile Securităţii. Între 1968 şi 1983, Paul, cum îi spuneau prietenii, "fiindcă suna mai englezeşte", a participat la cîteva turnee în străinătate. "Comuniştii n-au vrut să-mi dea viza. Cînd mi-au dat-o, după 50 de ani, era prea tîrziu", povesteşte Tomiţa în cartea "Profesorul de Golf", scrisă de Ioan Bâscă. Tomiţă era arhicunoscut pentru faptul că fuma din pipă în timp ce juca şi pentru umorul său molipsitor. "Dracula? Un prost jucător de golf", obişnuia să spună Pavel. Tomiţă a murit în 2004, fiind înmormîntat în curtea bisericii din Pianu de Jos. La recepţia clubului există un portret al profesorului Tomiţă, care-l înfăţişează trăgînd vîrtos din pipă (foto).

Din 1994
În urmă cu 13 ani, cînd Tomiţă a împlinit 80 de ani, profesorul Nicolae Ursu l-a invitat să facă o demonstraţie de golf pe actualul amplasament al terenurilor clubului. "A fost prima organizată în România după cel de-al doilea război mondial", îşi aminteşte Ursu. Evenimentul a fost o reuşită fiind mediatizat excesiv la acea vreme. După alte cîteva luni a luat fiinţă Asociaţia Clubului de Golf "Paul Tomiţa", iar în 2000 s-a reuşit amenajarea terenului de golf de lîngă Pianu de Jos. "Înainte, acolo se păşteau vacile", a mai spus Ursu.

Gazon acasă
Cel care a preluat moştenirea lui Tomiţă este profesorul Nicolae Ursu (63 de ani), directorul şcolii din Pianu de Jos. Ursu (foto) şi-a amenajat acasă un mic gazon pe care-l tunde cu religiozitate. Gazonul are 7 găuri. "Copiii sînt înnebuniţi să se joace. Le scot de fiecare dată crosele şi îi las să se bucure", a spus Ursu.

Sursa: gsp.ro


No comments: